fbpx
 

Koriander

Coriandrum sativum L.
(Apiaceae - Skærmplantefamilien)

Beskrivelse

KORIANDERFRØ (frugter)
Korianderfrø er botanisk set en frugt, men ligner og omtales næsten altid som frø. De siges at have enten en frugtig eller krydret aroma alt efter deres kvalitet. Aromaen fra korianderfrø styres af den primære smagskomponent linalool.

Brugen af korianderfrø har en lang historie. Tilbage i 460-377 f.Kr. blev korianderfrø brugt af Hippocrates til græsk naturmedicin, og i sanskritprosa dateret til 5000 f.Kr. bliver korianderfrø også nævnt. Af egyptere blev korianderfrø betegnet som "lykkekrydderiet", da det fungerede som elskovsmiddel. Derudover blev det brugt til madlavning og behandling af børns fordøjelsesproblemer og diarré. I dag bruges korianderfrø primært som krydderi, i parfumer og i naturlægemidler og folkemedicin i Europa.

Linalool har smertestillende virkninger. Både den æteriske olie og frø-ekstrakter har bakteriedræbende effeker, mod gram-positive og gram-negative arter. Desuden, viser studier at den æteriske olie og antibiotika har synergistisk antibakteriel effekt og derfor større resistens mod bakterier. Koriander har også antioxiderende effekt. Øvrige studier peger på at den er antiinflammatorisk, svampe-dræbende, anti-cancer, antikonvulsant, anti-angst og sedative aktiviteter. Korianderfrø kan reducere kolesterol niveauer i blodet.

Gin
Korianderfrø er estimeret til at indgå i over halvdelen af gins. Ginmarkedet har i de sidste par år været i rivende udvikling, og der dukker stadig mange nye gintyper op på markedet.

Kilde

Ovenstående tekst er skrevet af, og gengivet med tilladelse fra Line Nørgaard Jørgensen & NaturMedicinsk Museum

Om indholdet på gintossen.dk

Creative Commons licensAlt indhold på denne hjemmeside, er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 4.0 International Licens. Det betyder, at du må bruge indholdet alt det du vil, blot du altid husker at kreditere os med navn & link, og IKKE bruger indholdet i kommercielt øjemed.

0
Shares
0
Shares