fbpx
 

Angelika / Kvan

Angehica archangehica L.
(Apiaceae - Skærmplantefamilien)

Beskrivelse

ANGELIKAROD
Angelikarod er også almindeligt kendt som kvanrod. Planten stammer fra de nordiske lande, og er særligt i Arktis, både blandt inuitter og samer, en vigtig nytte- og medicinplante. Den bruges til medicin, som mad, kosttilskud og, blandt samer, som konserveringsmiddel i rensdyrsmælk.

Kvan har været dyrket siden vikingetiden, og meget taler for at det er de nordiske anvendelser af planten som i middelalderen som sidenhen har spredt sig til andre dele af Europa.

Roden bidrager med aromatiske komponenter, der virker mere træ- og muskusagtig sammenlignet med enebær. Ligheden skyldes, at angelikarod, ligesom enebær, indeholder nogle af de samme primære aromakomponenter, -pinen og limonen.
Roden bruges i Europa som naturlægemiddel særligt i forbindelse med appetitløshed, fordøjelsesproblemer, luft i maven, mavekramper mv.

De primære bioaktive komponenter fra rodens æteriske olie er monoterpener, sesquiterpener og coumariner. Det er blevet påvist, at olien blandt andet udviser antibakteriel og svampedræbende aktivitet. En række dyreforsøg har påvist potentielle aktiviteter som kan give udgangspunkt for videre studier, bl.a. tumorvæksthæmmende aktivitet af bladekstrakt.

Gin
Det er primært roden, der bruges i ginproduktionen, og den er estimeret til at indgå
i omkring en tredjedel af al gin.
 

Kilde

Ovenstående tekst er skrevet af, og gengivet med tilladelse fra Line Nørgaard Jørgensen & NaturMedicinsk Museum

Om indholdet på gintossen.dk

Creative Commons licensAlt indhold på denne hjemmeside, er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 4.0 International Licens. Det betyder, at du må bruge indholdet alt det du vil, blot du altid husker at kreditere os med navn & link, og IKKE bruger indholdet i kommercielt øjemed.

0
Shares
0
Shares