fbpx
 

Citron

Citrus × limon (L.) Osbeck
(Rutaceae - Rudefamilien)

Beskrivelse

CITRONSKAL
Citronen betragtes som en af de vigtigste citrusarter. Saften og skallen fra citroner bruges flittigt og på mange måder i mad afhængig af kultur. I botanikken er citrusfrugter klassificeret som en type af bær, der kaldes hesperidium, og de karakteriseres af den tykke læderagtige skal med mange oliekirtler.

Citronens skal indeholder størstedelen af æteriske olier og aromakomponenter, hvoraf den vigtigste er citral. Et anden centralt flygtigt stof fra citronen er eksempelvis limonen. Derudover er skrællen og kernerne fra citrusfrugter generelt rige på fenolforbindelser såsom flavanoider. Flavanoider fra citrusfrugter antages at have bioaktive egenskaber, herunder værende antiinflammatoriske og antivirale.

Citron indeholder lægemiddelstoffet hesperidin, som netop blev isoleret fra citrusskaller i 1828. Det indgår bl.a. i et godkendt kapilærstabiliserende lægemiddel mod ødemer og andre symptomer på venøse insufficienstilstande, og hæmorider.
Rutin, et andet lægemiddelstof (Rutoside trihydrate) som forekommer i citrusskaller, bliver løbende undersøgt for sine farmakologiske potentialer, og indgår i visse lande i lægemidler, primært pga. af de kapilærstabiliserende egenskaber.

Gin
Det er mest almindeligt at udnytte skrællen fra citronerne til destillering, da destillatøren ønsker adgang til flest mulige æteriske olier. Citronskrællen giver ginen en klar citronaroma og smag afhængig af mængden af citroner, der anvendes. Det antages, at citronskræl bruges i omkring en tredjedel af gin.
 

Kilde

Ovenstående tekst er skrevet af, og gengivet med tilladelse fra Line Nørgaard Jørgensen & NaturMedicinsk Museum

Om indholdet på gintossen.dk

Creative Commons licensAlt indhold på denne hjemmeside, er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 4.0 International Licens. Det betyder, at du må bruge indholdet alt det du vil, blot du altid husker at kreditere os med navn & link, og IKKE bruger indholdet i kommercielt øjemed.

0
Shares
0
Shares