fbpx
 
Follow Gintossen on Facebook
Follow Gintossen on Instagram
Image is not available
Image is not available
Shadow
Slider

Sams Island Distillery

Gintossen var i Maj 2019 på Samsø, og den slags kan man naturligvis ikke gøre, uden også at skulle forbi Mads & Jesper, som sammen har skabt Sams Island Distillery. Her laver de noget af det mest spændende alkohol i Danmark, nemlig Vodka, Råm og så selvfølgelig også Gin!

Hvis du ikke lige kan huske hvilken Gin Sams Island Distillery har lavet - og vel er nærmest landskendt for - så lad os lige give dig det stikord der skal til for at genopfriske din hukommelse – nemlig, orangemyrer….! Yep – de små sorte banditter, som kravler rundt i skovbunden, og bider dig i rumpetten, hvis du sidder stille for længe det samme sted :)

De er nemlig én af de primære smagsgiver til Sams Island Gin. Mads & Jesper fandt i deres søgen efter en lokal ”botanical” ud af, at de små banditter har en klar & tydelig note, som minder om en blanding mellem appelsinskal & citronmelisse. Og det er jo – som de fleste Gin-nørder ved – nogle helt almindeligt brugte smagsgivere, i rigtig mange Ginner.

Men vi skal lige et skridt tilbage i processen, så vi også kan komme rundt om basealkoholen der benyttes – både til gin & rom – på Sams Island Distillery. Mads & Jesper har nemlig valgt at lave den selv, og ikke gøre som mange andre, der køber den færdig. Og det er ikke fordi der er noget galt med, at købe sig til alkoholen – man kan jo sagtens få rigtig mange gode baser, som Mads udtrykker det. Men det føles bare ikke rigtigt, og vi gør kun de ting vi synes giver mening. Vi bruger så mange lokale råvarer, vi overhovedet kan, og vi kan rigtig godt lide at gøre tingene selv.

Mads – som er den af de 2 der står for destillationen – fortalte endvidere, at én del af hemmeligheden bag deres Gin er, at de benytter lokale enebær. Men de bruger ikke enebærrene, som de fleste andre der producerer Gin, og først macererer enebærrene i alkohol. I stedet for at smide den i gryden, så bliver de placeret i ”kurven” – som jo ellers oftest benyttes til de delikate botanicals, som f.eks. blomster, bær, blade & urter. Og en anden interessant ting ved metoden er, at Mads benytter både unge grønne enebær samt modne mørke 2 års bær, hvor de fleste andre kun benytte modne 2 årsbær. Det bliver en mere sprød og let note fra enebærrene, og efterlader derved mere plads til de andre botanicals i ginnen.

 

Sammen med enebærrene, kommer også myrerne med i kurven – hvilket i starten, ikke var helt uproblematisk, da Mads havde lidt svært ved, at få dem til at sidde stille i kurven og vente på deres skæbne. Mads fortæller, at de i stedet havde myrer løbende rundt i hele destilleriet, hver gang de skulle destillere :D Først senere – og med René Redzepi’s hjælp, fandt de ud af, at man jo bare kunne køle dem ned, så de lagde sig til at sove, og derved var lidt lettere at håndtere…

Ginnen er fantastisk afbalanceret, og ualmindelig let at drikke neat! Så hvis du får fat i en flaske Sams Island Distillery Gin, så er det vores anbefaling, at du starter med at drikke den neat! Duft til den. Forném orangenoterne og den ualmindelig runde og blide alkohol, trods de 42% ABV. Giv evt. ginnen en lille smule is, og du vil mærke at smagsoplevelsen udvider sig betragteligt!

Hvis du gerne vil lave en Gin & Tonic med Sams Island Gin, så vil vi anbefale dig at benytte en Indian Tonic fra Franklin & Sons. Det er en tonic, som ikke fylder så meget i udtrykket, og derved efterlader mere plads til at du kan smage Ginnen – hvilket er essentielt med denne Gin, som i sig selv, heller ikke er en Gin der ”spiller med musklerne”, men i stedet er en Gin der opleves som meget mere subtil og med en fin balance.

Selv vi jo udelukkende skriver og fortæller om Gin, så kan vi altså ikke lade være med at fortælle om destilleriets egen Vodka og Råm, som uden sammenligning, er noget af det bedste dansk producerede, vi nogensinde har smagt i genren….! Da Råm ikke er lavet på sukkerrør, så må man ikke kalde det for rom – og derfor har Mads & Jesper valgt at navngive det ”Råm” i stedet. Men det interessante er, at der er SÅ meget smag og naturlig sødme i produktet, at man simpelthen ikke kan tro det, hvis man ikke har smagt det…! Og vodkaen er nok den rundeste og milde vodka, vi nogensinde har haft i munden. Igen 100% egen produktion, med en basealkohol lavet på kartofler, som ellers viste sig nok at være den mest besværlige vej at gå. Men resultat er utroligt smukt – ligesom Ginnen….!

 

Da vi besøgte Destilleriet, var også en ny Gin lavet på æbler på vej på gaden. Når du læser dette, så er den Gin allerede på gaden, og hvis den er bare tilnærmelsesvis på højde med de andre produkter fra destilleriet, så er der noget rigtig godt i vente for os alle.
Så tag et kig på destilleriets webshop, hvorfra den vil blive solgt, når de er klar til det. Vi glæder os….! (edit: med gode Ginner, går det rigtig stærkt. Så derfor er Sams Island Æble Gin desværre allerede udsolgt.)

Men i skrivende stund, har destilleriet netop frigivet endnu en ny Gin, kaldet SummerMist. Det er en Gin lavet på Rabarber fra Marens have i Pillemark - så vi gætter på, at der heller ikke er ret mange flasker af dem på lageret. Det betyder, at du nok skal skynde dig, hvis du skal nå at have fingerne i én af dem...! Se mere på https://www.samsisland.dk/

 


Seneste fra Instagram

Kommende Gin events

11 jul
Mojito Dag
Dato 11.07.2024

Definitionen på en traditionel Mojito er: En Cocktail...

Læs mere
19 okt

Selvfølgelig skal vi fejre Gin & Tonic’en!

I følge kalenderen,...

Læs mere
1 jan
Bloody Mary Dag
Dato 01.01.2025

1. januar er ofte en ”reparationsdag”, hvor man måske...

Læs mere
24 feb
World Bartender Dag
Dato 24.02.2025

At lave cocktails derhjemme er altid sjovt!

Meeeen, lad os nu bare...

Læs mere
9 apr
Gin & Tonic Dag
Dato 09.04.2025

Selvfølgelig skal vi fejre Gin & Tonic’en!

Ifølge kalenderen,...

Læs mere

Vi bruger & anbefaler

som har nogle fantastiske krydderier, der både dufter & smager af noget - dyrket bæredygtigt, og meget velegnede til Gin & Tonics samt andre drinks....!

Om indholdet på gintossen.dk

Creative Commons licensAlt indhold på denne hjemmeside, er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 4.0 International Licens. Det betyder, at du må bruge indholdet alt det du vil, blot du altid husker at kreditere os med navn & link, og IKKE bruger indholdet i kommercielt øjemed.

0
Shares
0
Shares