fbpx
 
Follow Gintossen on Facebook
Follow Gintossen on Instagram
Image is not available
Image is not available
Shadow
Slider

OriGin CPH

Når man er nået (lidt) op i alderen og børnene er blevet store, så vælger nogle mænd at købe en rød sportsvogn, men ikke Martin Nygaard og Carsten Vikke – de valgte at bygge destilleriet OriGin CPH. Gintossen er taknemmelige for, at det blev ginnen og ikke bilen, der blev drengenes nye passion, for vi fik lov at lege med… og nøj, hvor er det sjovt!!!

OriGin CPH er et af de nyere, danske mikrodestillerier, der er etableret ud af 2 venners trang til at skabe noget sammen, som dels kunne tilfredsstille deres søgen efter smagsmæssig perfektion og samtidigt tilfredsstille deres indre ”legebarn”. De 2 herrer har begge haft hver deres tydelige bidrag til projektet, som har passer perfekt sammen: Carsten er lidt af en connaisseur ud i mad, og som altid har arbejdet med at finde nye smagsoplevelser og den perfekte balance mellem surt, sødt, salt, bittert og umami. Martin har med sin baggrund som kemiingeniør, altid været meget ferm til teknik og kemi og har en sans for detaljen. Sammen har de skabt et mikrodestilleri, der ikke blot anvender en traditionel pot still i deres produktion af gin, men som et af de meget få i Danmark, også anvender et vakuum destilleringsapparat. Det gør hele processen både mere kompliceret, men også væsentlig mere interessant, både ud fra et destilleringssynspunkt, men så sandelig også ud fra et smagsmæssigt synspunkt.

 

Vakuum (kold)destillering vs. varmdestillering

Inden vi går videre med OriGin CPH’s historie, så lad os lige dvæle et øjeblik ved de to destilleringsmetoder: En normal destillering foregår ved, at man bringer sin basealkohol og forskellige botanicals op til omkring 78 grader, hvor alkoholen bliver til damp, modsat vand, der først koger ved 100 grader. Dermed opnår man en effektiv separation af vand på den ene side og alkohol med smagsgivere på den anden side. Ved at foretage destillering under vakuum, sænkes den temperatur, hvor en væske bliver til damp. Fordampningspunktet afhænger af, hvor meget vakuum man har på systemet og i tilfældet med OriGin CPH, så er vi nede på en temperatur på omkring de 30 grader, hvor alkoholen bliver til damp. Denne metode er også hvad vi normalt kalder en kolddestillering. At destillere eksempelvis citrusskaller ved +78 grader i forhold til ved +30 grader, giver et anderledes resultat smagsmæssigt – den kolddestillerede citron er mere aromatisk, ren og spids i smagen hvor den varmdestillerede er rundere og varmere i sin citrussmag. Man kan ikke sige at den ene metode er bedre eller mere rigtig end den anden, men det giver destillatøren endnu flere smagsstrenge at spille på.

Den største udfordring med vakuum destillering er, at det alt andet lige sker i mindre mængder. Derfor er denne proces ofte anvendt i small batch gin, hvor nogle af de anvendte smagsgivere destilleres enkeltvis (fraction destillation) og herefter blandes sammen med den øvrige gin. OriGin CPH kan vakuumdestillere 12½ liter ad gangen, som ender op med at give 6 til 7 liter destillat, som er meget koncentreret i smagen. Fordelen er, at hos OriGin CPH er 6-7 liter nok til at lave 400-500 flasker.

OriGin CPH

Men tilbage til OriGin CPH! De to venner har udover hver deres kærlighed for henholdsvis mad og kemi, også brygget øl sammen i over 9 år. Da tanken om at tage denne hobby videre til mere end bare et hyggeprojekt, synes de to herrer, at der allerede var for mange mikrobryggerier indenfor øl, hvorfor de faldt over gin. De opdagede at der eksempelvis ikke var specielt mange på verdensplan, der benytter sig af kolddestilleringsmetoden og slet ikke i Danmark. Til at begynde med, byggede de deres egen vakuum destillator ud af diverse rør og en vakuumpumpe, hvilket gav dem både troen på selve kolddestilleringen og især på slutresultatets kvalitet og anvendelsesmuligheder. I begyndelsen var deres mål, at alt skulle kolddestilleres og at det var ”den eneste rigtige måde at lave gin på”, men efterfølgende måtte de konstatere, at hvor en kolddestillering af eksempelvis appelsinskal giver en friskere og mere parfumeret appelsinsmag, så giver en varmdestillering af tørret appelsinskal end endnu ”dybere” appelsinsmag end hvis det var vakuumdestilleret. Og her er det interessante med OriGin CPH: Det er ikke (kun) teknikken eller en lettere marketinghistorie, der er målet – de to herrer er i alt sin enkelhed interesseret i at lave det bedste produkt som de overhovedet kan! Og ja – det kan man sige om alle, men hos Martin og Carsten gav muligheden for at kunne kold- og varmdestillere bare endnu flere ”tangenter” at kunne spille på, når de skulle sammensætte deres gin. Tro os når vi siger, at vi her har med to smagsnørder (i ordets absolut bedste forstand) at gøre, som ELSKER at gå både metodisk og smagsmæssigt til værks. Som et eksempel på deres jagt efter perfektionen, så nøjes de ikke kun med at kolddestillere med en forudbestemt alkoholprocent for øje – de smager også på kolddestillatet ved forskellige alkoholprocenter. De er nemlig meget bevidste om, at ved sommetider at lade mere vand komme med over i destillatet, kan det give en bedre smag, da vandmolekyler også kan bære smagsgivere med over.

Kan det destilleres…? Vi prøver…!

Og så destillerer de nærmest ALT de kommer i nærheden af og som de mener kan give mening som en smagsgiver. Et eksempel er, at de havde observeret den duft, der er i et drivhus, når man nipper tomatplanter. Lige præcis den duft kunne de se en mulighed i som en smagsgiver. De kontaktede straks tomatgartneriet Katrine & Alfred i Odense og fik lavet en aftale om at få en portion helt frisk ”afnip”. Resultatet er ganske sjovt – ikke helt den samme friske tomatduft de fandt i drivhuset, men nærmere en spicy græs/agurke smag. Lur os, om den ikke en dag er at finde i en gin! Men det er ikke kun usædvanlige ting, der testes – også når de modtager almindelige botanicals, som kommer fra en ny sending (nyt LOT nr), bliver der testet igennem for at se, om der er varians i smag og styrke.

Leg, leg og atter leg…

For drengene er gin et spørgsmål om at prøve sig frem, hvilket gerne sker meget ofte. Gintossen har været så privilegeret og har været med til flere af deres udviklingssessions hjemme i privaten, og her er det en vanvittig fed oplevelse at stå overfor et smagsbibliotek, hvor enhver tænkelig (og utænkelig) smagsgiver allerede er kold- og/eller varmdestilleret, hvorefter arbejdet alene består i at sammensætte, ændre og lege med alverdens komponenter. Det er en fantastisk at se Carstens fornemmelser for smagssammensætninger arbejde sammen med Martins metodiske tilgang – og det er fantastisk ting at se, hvordan en gin bliver til for øjnene af en. Det er en gins undfangelse, der er bygget op af en overflod af smags DNA!

OriGin CPH egen Aronia Gin, er faktisk resultatet af intet mindre end 450 steps, hvor de to herrer har tilsat smagsgivere, ændre mængden, gået tilbage hvis det ikke gav den ønskede smag og så videre derfra… 450 steps! Så der er virkelig blevet leget og der er virkelig blevet søgt efter perfektionisme!

OriGin CPH – Aronia Gin

Den første Gin, som OriGin CPH sendte på markedet, er Aronia Dry Gin – en 100% økologisk gin, som indeholder 18 botanicals, hvoraf 9 er offentlig kendte: Enebær, angelica, cassia bark, lakridsrod, kardemomme, korianderfrø, appelsinskal, citronskal og så aronia (også kendt som sortbær), som er et rødt/sort bær. I bærform har den en vis bitter/syrlig smag, men i ginnen bidrager den med en fin floral dybde og sødme. Bærret omtales i øvrigt som et af de sundeste bær i verden på grund af sin høje koncentration af antioxidanter og vitaminer. Bærret stødte de i øvrigt tilfældigt på til en madmesse i Forum, og der var ikke langt fra tanke til at bærret blev destilleret. Det ikke alle botanicals, der er kolddestilleret! Hvordan de enkelte botanicals er destilleret og hvilke øvrige 9 botanicals, der er anvendt, ved vi ikke, men resultatet kan vi ikke sætte en finger på!

Ginnen er lavet med det mål for øje, at den både kan nydes neat (hvad Gintossen gerne gør) og som en dejlig Gin & Tonic. Sødmen fra aronia’en og appelsinskallen passer perfekt sammen med en Fever-Tree Mediterranean, der komplimenterer med sin lette sødme, citrustimian og rosmarin!

Hvis du søger inspiration til passende cocktails med OriGin CPH, så kunne det eksempelvis være en sød cocktail som Gin Hass med mango sirup, limesaft og lemon sodavand eller måske lave en Gin Espresso Martini, hvor appelsinnoterne i ginnen sammen med kaffenoterne giver en lækker krokant smag.

 

OriGin CPH Summerfruit, Rare Spices…

OriGin CPH - Summerfruit
OriGin CPH - Summerfruit

Efter Aronia ginnen, lancerede de først Summer Fruit, som er en rigtig ”sommerbasker”. Sødmen i ginnen har fået et hak opad, hvilket skyldes brugen af appelsin, bourbon vanilje, hindbær og rabarber. Dette er en rigtig ”crowd pleaser”, som med en Mediterranean og en bred bane appelsinskal er den perfekte GT på terrassen eller på altanen!

I slutningen af 2019 lancerede drengene den næste version, kaldet Rare Spices og som er en lidt mere kompleks og aromatisk gin i forhold til Summer Fruit. Denne gin er lavet med bl.a. ægte kanel fra Sri Lanka, bourbon vanilje fra Madagaskar, rosa peber fra Brasilien og kardemommekapsler fra Guatemala. Den ægte kanel giver både sødme og en let krydret note og er med til at give ginnen en øget kompleksitet, ligesom vaniljen bidrager til både sødmen, dybde og varmen i ginnen. Rosa peber, der blandt andet kendt fra Pink Pepper Gin, er som udgangspunkt en meget dominerende smagsgiver. Men OriGin CPH har forstået at justere brugen af denne og har fået denne aromatiske note til at balancere ginnen og er med til at give en dejlig lang eftersmag sammen med kardemommen, som også bidrager med en aromatisk, krydret note. Drengene oplyser ikke alle botanicals, men ginnen er et super godt eksempel på, hvad leg med både koldt varmt destillerede botanicals kan!

PS: Hvis du i øvrigt er nysgerrig på nogle af de mest anvendte botanicals i gin, så har vi beskrevet nogle af dem i vores Gindex.

 

Nye eventyr med nye partnere – Hass Gin, 12 Faces…

Gin Hass
Gin Hass

 

OriGin CPH laver også ginner til andre i deres navn. Det interessante er, at man ikke nødvendigvis behøver at starte med at bestille tusindvis af flasker, for at kunne få lavet sin egen gin, men har mulighed for at starte i mindre skala med 200 flasker. Denne ”private label” mulighed har flere allerede benyttet sig af og flere er på vej:

En af disse er Kim Hass, som er opfinderen af drinken Gin Hass, der består af gin, mango sirup, frisk limesaft, lemon soda og frisk mynte. Men hvad gør man, når man gerne vil perfektionere sin egen drink – man bestiller naturligvis sin egen gin, der er nøjagtigt designet til at give den perfekte cocktail. I dette tilfælde har han i samarbejde med OriGin CPH fundet nøjagtig de komponenter, de mener komplimenterer den mango og lime baserede cocktail bedst og som kan være med til at højne det endelig udtryk. Efter nogle udviklingssessions sammen, er de kommet frem til anvendelsen af 17 botanicals, blandt andet enebær, timut peber, aronia, citron- og appelsinskal, koriander, rosmarin, kanel og angelicarod. Også her har de anvendt begge destilleringsformer. Ginnen er en sød gin, hvor appelsinen er meget fremtrædende i næsten og hvor enebærret er trukket tilbage. Sødmen og de varme appelsin/kanel noter gør ginnen til en rigtig ”crowd pleaser” uanset om man anvender en almindelig Fever-Tree Indian, Mediterranean eller en Aromatic tonic. Normalt ser man ikke, at en gin passer på et så breds spektre at tonics, men da ginnen har en hel del sødme, som er med til at lægge ”låg” på bitterheden i diverse tonic, kan den sagtens anvendes til flere tonics. På instagram profilen gin.hass.group kan man finde flere opskrifter på den originale Gin Hass, Hass Pink og på andre cocktails med ginnen, som man kunne tænke sig at kaste sig ud i.

Et andet eksempel er 12 Faces fra Holte Vinlager. Dette er et rigtig godt eksempel på en gin, der er udviklet i et tæt samarbejde mellem 12 vinhandlere og de to drenge. Her er udtrykket fra kolddestilleringen også kommet til udtryk gennem en knivskarp smag af citrus, mynte, pink grape, en lille smule ingefær og en let sødme fra lakridsrod.

Som sagt så stopper legen ikke her. Der er mange flere spændende versioner på vej fra OriGin CPH, som stadig leger, eksperimenterer og udfordrer hinanden og som helt sikkert vil betyde, at der kommer endnu flere smukke ginner, til alle os ginelskere!

Forskellen på drenge og mænd, er prisen på deres legetøj…

Til dem, der kender den gamle film fra 80’erne, ”Selskabsrejsen 2” vil muligvis kunne huske udtrykket med ”prisen på legetøj…”. Men det giver meget god mening her og vi er VILDE med den legende måde, hvorpå OriGin CPH går til opgaven på, og de resultater de allerede har skabt. Gintossen har som sagt været så privilegerede at være med til deres udviklingssessioner og vi glæder os til at se nogle af de fantastiske opdagelser vi gjorde sammen i fremtidige ginner.

Leg er og bliver den bedste form for research og når det så samtidigt smager godt, bliver det ikke bedre!


Seneste fra Instagram

Kommende Gin events

9 apr
Gin & Tonic Dag
Dato 09.04.2024

Selvfølgelig skal vi fejre Gin & Tonic’en!

Ifølge kalenderen,...

Læs mere
13 maj
World Cocktail Dag
Dato 13.05.2024

World Cocktail Day er, som navnet indikerer, en...

Læs mere
11 jul
Mojito Dag
Dato 11.07.2024

Definitionen på en traditionel Mojito er: En Cocktail...

Læs mere
19 okt

Selvfølgelig skal vi fejre Gin & Tonic’en!

I følge kalenderen,...

Læs mere
1 jan
Bloody Mary Dag
Dato 01.01.2025

1. januar er ofte en ”reparationsdag”, hvor man måske...

Læs mere

Vi bruger & anbefaler

som har nogle fantastiske krydderier, der både dufter & smager af noget - dyrket bæredygtigt, og meget velegnede til Gin & Tonics samt andre drinks....!

Om indholdet på gintossen.dk

Creative Commons licensAlt indhold på denne hjemmeside, er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 4.0 International Licens. Det betyder, at du må bruge indholdet alt det du vil, blot du altid husker at kreditere os med navn & link, og IKKE bruger indholdet i kommercielt øjemed.

0
Shares
0
Shares