fbpx
 
Follow Gintossen on Facebook
Follow Gintossen on Instagram
Image is not available
Image is not available
Shadow
Slider

Besøg på Radius Distillery i Måløv

Gintossen KNUSELSKER som bekendt Dansk Gin, og var derfor lykkelige da vi i begyndelsen af Januar 2018, var så heldige at blive inviteret en tur på Radius Distillery i Måløv, hvor vi tilbragte et par rigtig hyggelige timer, sammen med Master Distiller Kristian Larsen og destilleriets ualmindelig flotte Müller Pot Still.

Destilleriet har ikke været i gang i så lang tid - faktisk blev de efter en længere process med myndighederne, og en deraf følgende lang række ombygninger, først klar til at destillere i foråret 2017. Men derfra er det gået rigtig stærkt, og Kristian har på meget kort til fået placeret destilleriet på landkortet, med nogle ualmindelig vellykkede - og til dels også anderledes ginner.

Med en baggrund og et dagligt virke i Pharma industrien, har både Kristian og teamet bag Radius, nok en lidt anderledes tilgang til processen, end mange andre ville have. Som uddannet og fungerende pharmaceut, er der ingen tvivl om at Kristan har styr på de kemiske reaktioner og at det må være en kæmpe fordel, og spare mange frustrationer og tests med produkterne.

Men endnu vigtigere er nok Kristians tilgang til det at lave Gin. Han lader sig nemlig ikke rive med strømmen, og laver de samme ting som andre - tværtimod! Han er i gang med på én gang at gentænke & nyfortolke, men på sin egen måde. Han lader sig end ikke inspirere af andre, ved at skele til deres produkter. Faktisk så er der ikke ret mange af dem, som han smager på heller - for han vil egentlig hellere drikke sine egne produkter. Og helt ærligt Kristian - det forstår vi f..... godt, med den kvalitet der er at finde i dine produkter!

Der er i alle produkter, processer, råvarer og omgivelser omkring Radius Lab, en fantastisk kærlighed og ærlighed. Der benyttes kun de bedste råvarer, og pt. er man i gang med at undersøge muligheden for, at gøre det 100% økologisk - men det er ikke så let i denne branche. Men der er derudover én ting mere, som giver det hele en fantastisk kant - og det er historien....! Det være sig historien bag teamet, bag produkterne eller råvarerne - ja, helt ned til den lille håndpressede dymo-mærkat, der manuelt presses i hånden til hver eneste ene flaske. Det er sgu da kærlighed til produktet, om noget :)

Og den kærlighed, skal man altså ikke lede længe efter, når man smager på resultatet af anstrengelserne. Vi var så heldige, at Kristian var i gang med at destillere, mens vi var på besøg. Ikke Gin denne dag - men Calvados på Holsteiner Cox æbler, som efterfølgende lægges på fade. Vi fik lov at smage det færdige destillat, og hold da op en eksplosion af smag! Kristian går som nævnt op i, at produktet er 100% ærligt, og derfor var intet andet en gærceller tilsat den koldpressede most, som efterfølgende havde gæret og indeholdt ca. 6% alkohol, inden den gærede most blev destilleret. Altså et helt rent produkt - men smækfyldt med smag, allerede inden det blever fadlagret! Vi kan næsten ikke vente, med at se og smage det fadlagrede og endelige produkt, og vil stille os forrest i køen, for at sikre os en flaske, når den er klar.

Og så fortalte Kristian os endda, at Calva'en egentlig skulle have været lavet på Guldborg æblet, som Kristan har haft et ømt punkt for, helt tilbage fra barndommen. Dette æble har meget mere dyb smag og sødme/syre og derfor om muligt, er endnu mere velegnet til formålet. Men desværre er Guldborg et meget sart æble, og derfor ikke længere så populært blandt avlerne, og nærmest umuligt at finde. Men under en ginsmagning på Falster i efteråret 2017, mødte Kristian en avler som havde en række træer med Guldborg, han ikke havde nænnet at fælde. Og det tog ikke lang tid, at tage beslutningen om, at de æbler ville Radius Destilleri gerne have fat i. Desværre var det lidt sent i sæsonen, og derfor var der ikke så mange æbler, som man kunne håbe på. Så destilleriet løb hurtig tør for æbler, da de også blev brugt til deres Batch 16 Gin. Kristian lover, at der bliver lavet både Gin & Calva næste år på Guldborg, da man har forhåndsbestilt, alle de Guldborg æbler avleren kan få hevet ned fra træerne!

Nåh - det er jo Gin, der er vores primære interesse og især havde vi læst og hørt rigtig meget godt om Batch 18. Det er således, at man navngiver hver opskrift Batch xx, og destilleriet er nu nået til nummer 18. Men iflg. Kristian, har der været mere end 1 batch, som aldrig er nået på flaske - simpelthen fordi de enten ikke fungerede, eller slet og ret mislykkedes. Så du skal ikke igangsætte en eftersøgning, efter alle Batches fra 1 til 18.

Som nævnt, havde vi på forhånd hørt rygter om, at Batch 18 skulle være rigtig interessant. Og denne Batch handler også om æbler - men denne gang om æbler af sorten Holsteiner Cox, som i struktur og smag, minder lidt om Guldborg. Ud over æblerne, benyttes også enebær (naturligvis), citronskal, rosenknopper samt fennikelfrø, som giver et svagt hint af lakrids.

Resultatet er en usædvanlig lækker Gin, med en smuk fedme over tungen, som afløses af noterne fra æblerne, citrus, fennikel & rosen. Balancen mellem de enkelte botanicals, er simpelthen fantastisk! Ingen af de benyttede elementer får lov til at tage over, men står i stedet i kø for at vise sig frem efter hinanden. Batch 18 er efter vores mening, en af de absolut lækreste danske ginner, lanceret i 2017! 

Som vi ganske kort nævnte tidligere, var Batch 18 jo ikke den første Gin, Kristian havde lavet på æbler, for Batch 16 er også lavet på æbler - nemlig førnævnte Guldborg æble. Desværre kan man ikke destillere mere af denne Gin, da man som nævnt er løbet tør for Guldborg æbler, og også her må vente på næste sæson - men der er virkelig noget at glæde sig til!

Ud over Batch 18, smagte vi desuden Batch 5 & 10 som også begge var ualmindelig lækre ginner. Batch 5 er lavet på grøn peber, stjerneanis, koriander og sennepsfrø (!!!) udover enebærrene. Vi må erkende, at vi ikke var i stand til at identificere sennepsfrøene - heller ikke efter vi var blevet fortalt om deres tilstedeværelse - men det er nok mest en konsekvens af, at vi vist aldrig har smagt dem før i denne sammenhæng. De gav dog et lækkert "zing" på tungen, som i sammenhængen med korrianderfrøene fungerede faktastisk!

Batch 10 er lidt mere traditionel i udtrykket, med større dominans fra enebær samt  kvan, kardemomme, koriander, citrusskal og hvis peber. Og der er vist også tabt lidt stjerneanis deri, som Kristian formulerer det :) Hvis man overhovedet kan tillade sig den slags, så vil vi nok kategorisere Batch 10 som en lidt mere maskulin Gin, som formentligt tilsvarende appelerer mest til det mandlige køn - for der er fuld tryk på ingredienserne.

Vi vil senere vende tilbage, med en beskrivelse af de forskellige ginner smagt med forskellige tonics, så snart vi har fået smagt dem igennem.

Tusinde tak til Kristian, for at have åbnet dørene for os og for at tålmodigt have besvaret alle vores spørgsmål, og hørt på vores kommentarer :) Det var en SUPER hyggelig aften!

Læs meget mere om Radius Lab, på destilleriets hjemmeside.


Seneste fra Instagram

Kommende Gin events

13 maj
World Cocktail Dag
Dato 13.05.2024

World Cocktail Day er, som navnet indikerer, en...

Læs mere
11 jul
Mojito Dag
Dato 11.07.2024

Definitionen på en traditionel Mojito er: En Cocktail...

Læs mere
19 okt

Selvfølgelig skal vi fejre Gin & Tonic’en!

I følge kalenderen,...

Læs mere
1 jan
Bloody Mary Dag
Dato 01.01.2025

1. januar er ofte en ”reparationsdag”, hvor man måske...

Læs mere
24 feb
World Bartender Dag
Dato 24.02.2025

At lave cocktails derhjemme er altid sjovt!

Meeeen, lad os nu bare...

Læs mere

Vi bruger & anbefaler

som har nogle fantastiske krydderier, der både dufter & smager af noget - dyrket bæredygtigt, og meget velegnede til Gin & Tonics samt andre drinks....!

Om indholdet på gintossen.dk

Creative Commons licensAlt indhold på denne hjemmeside, er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 4.0 International Licens. Det betyder, at du må bruge indholdet alt det du vil, blot du altid husker at kreditere os med navn & link, og IKKE bruger indholdet i kommercielt øjemed.

0
Shares
0
Shares