fbpx
 

Oris (Iris)

Iris germanica L. Iris pahhida Lam.
(Iridaceae - Irisfamilien)

Beskrivelse

ORRISROD

Iridis radices fra Iris germanica eller Iris pallida.

Orrisroden (Rhizoma iridis) er roden fra en irisblomst. Irisblomsten er en udbredt plante, der vokser mange steder i verden. De hyppigste irisplanter, hvorfra orrisrod bliver høstet, er Iris Pallida og Iris Germanica.

Historisk set frem til i dag har tørret orrisrod været brugt i parfumer. I det antikke Grækenland og i Romerriget blev orrisrod eksempelvis brugt til parfumering af linned. Derudover har den friske orrisrod været anvendt som urtemedicin til at lette tandvækst hos spædbørn.

Det er en omstændelig proces at høste og tørre orrisrod, da det kan tage op imod fem år for roden at vokse til en ordentlig størrelse. Derefter tager det yderligere fem år før roden er tørret tilstrækkeligt. Imens roden tørrer, udvikles der en blomstret duft, som minder om den fra violer. Ud over for duften bruges orrisrod efter sigende også for dens fikserende evner på andre aromastoffer. Det siges, at ud af et ton orrisrod fås to kilogram æterisk olie, hvilket medfører at orrisrodsolie koster 3,5 gange så meget som guld.

 

Gin

Til gin tørres roden typisk mindst fem år og nogle gange i længere tid, før den tages i brug. Den estimeres til at indgå i omkring en fjerdedel af gins. Destilleret orrisrod bidrager med blomstrede noter og en jordet, støvet sødme.

Kilde

Ovenstående tekst er skrevet af, og gengivet med tilladelse fra Line Nørgaard Jørgensen & NaturMedicinsk Museum

Om indholdet på gintossen.dk

Creative Commons licensAlt indhold på denne hjemmeside, er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 4.0 International Licens. Det betyder, at du må bruge indholdet alt det du vil, blot du altid husker at kreditere os med navn & link, og IKKE bruger indholdet i kommercielt øjemed.

0
Shares
0
Shares