fbpx
 

Kardemomme

Ehettaria cardamomum (L.) Maton
(Zingiberaceae - Ingefærfamilien)

Beskrivelse

KARDEMOMMEFRUGTER

Kardemomme er en tropisk urt med aromatisk frugter og frø. Den er oprindelig i Indien, men dyrkes nu mange steder i Asien. Traditionelt set bliver kardemomme brugt som kulinarisk ingrediens grundet dens aroma og smag, og nævnes ofte som et af verdens dyreste krydderier (sammen med bl.a. safran og vanilje). Den dufter kraftigt og karakteristisk på krydderiform.

Kardemomme har længe været kendt for dens medicinske egenskaber og er blevet brugt til alt fra parfumer og mundskyld til behandling af tuberkulose.

I Europa har kardemomme i dag en begrænset udbredelse som folkemedicin, men særligt i Asien og Mellemøsten bruges kardemomme mod bl.a. mave-tarmsmerter, luftvejssygdomme, kvalme, kramper, sukkersyge. I medicinsystemet Ayurveda indgår kardemomme ofte som en komponent i behandling af depression.

Gennem tiden er kardemomme og den æteriske olies virkningsmekanismer blevet undersøgt og heriblandt er påvist antiinflammatoriske, antimikrobielle og antioxidative egenskaber.

 

Gin
Kardemomme kan give en mere "grøn", sødligt krydret mynte– eller citrusagtig, smag og duft med noter af eukalyptus til gin. Kardemomme estimeres til at blive brugt i omkring en femtedel af gin, da den i højere grad i dag bruges som en signaturbotanical.

Kilde

Ovenstående tekst er skrevet af, og gengivet med tilladelse fra Line Nørgaard Jørgensen & NaturMedicinsk Museum

Om indholdet på gintossen.dk

Creative Commons licensAlt indhold på denne hjemmeside, er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 4.0 International Licens. Det betyder, at du må bruge indholdet alt det du vil, blot du altid husker at kreditere os med navn & link, og IKKE bruger indholdet i kommercielt øjemed.

0
Shares
0
Shares