fbpx
 

Appelsin

Citrus x sinensis (L.) Osbeck Citrus × aurantium L.
(Rutaceae - Rudefamilien)

Beskrivelse

APPELSINSKAL
Den søde appelsin (Citrus x sinensis) siges at være den mest dyrkede citrusart i hele verden. Den formodes at stamme fra tropiske og subtropiske områder i Asien, hvor den i litteratur har været nævnt siden 2200 f.Kr. Den bitre appelsin, også kaldet pomerans (Citrus x aurantium), er ligeledes oprindelig fra Sydøstasien, men dyrkes mange steder i verden.

Ligesom med citroner indeholder appelsinskallens oliekirtler langt størstedelen af de æteriske olier og aromatiske forbindelser. Ligeledes er appelsinen en del af bærtypen hesperidium.

De æteriske olier af sød og bitter appelsin bruges som smagsgiver i fødevarer, parfumer og lægemidler.

Som naturlægemiddel i Europa bruges skallen af bitter appelsin bl.a. for appetit- dæmpende egenskaber (som slankemiddel). Egenskaben skyldes indholdstoffet synefrin, et alkaloid. Ren synephrins stofshiftestimulerende egenskaber udnyttes i (ikke-godkendte) slanke– eller præstationsfremmende præparater, som i følge Lægemiddelstyrelsen har forårsaget dødsfald i Danmark. Mængden af synephrin i sådanne præparater er langt højere end i appelsinskal.

Gin
Som regel bruger destillatørerne den tørrede skal fra søde appelsiner til gin. Til variation bruges også skallen fra bitre appelsiner grundet deres indhold af æteriske olier. Over de seneste år er brugen af den søde appelsin steget i popularitet, og den er estimeret til at indgå i lige under en tredjedel af gin.
 

Kilde

Ovenstående tekst er skrevet af, og gengivet med tilladelse fra Line Nørgaard Jørgensen & NaturMedicinsk Museum

Om indholdet på gintossen.dk

Creative Commons licensAlt indhold på denne hjemmeside, er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 4.0 International Licens. Det betyder, at du må bruge indholdet alt det du vil, blot du altid husker at kreditere os med navn & link, og IKKE bruger indholdet i kommercielt øjemed.

0
Shares
0
Shares