fbpx
 
Follow Gintossen on Facebook
Follow Gintossen on Instagram
Image is not available
Image is not available
Shadow
Slider

Njord Destilleri - en hobby der gik helt galt!

For de 2 stiftere af Njord Gin, Troels og Lars Toke, har Gin altid været et spørgsmål om at lege med råvarerne. Og som de fleste i branchen, så var det netop det de gjorde hjemme på køkkenbordet, efter de havde mødt hinanden på universitet - og derfra har tingene virkelig taget fart.

Njord er ikke et destilleri, som vælger den lette vej og går i andres fodspor - tværtimod, så laver de deres egne fodspor og aftryk i branchen.

For det første er Njord Destilleri, primært et destilleri som laver Gin. Det er ingen hemmelighed, at mange andre destillerier primært laver andre former for spiritus som fx. Whiskey, Rom, Calvados etc., som alle er typer af spiritus som tager tid, både at producere, og efterfølgende at "modne" på fade, inden de er klar til at forlade destilleriet. Og så laver de Gin i "pauserne", da det er en form for spiritus, som er hurtig at producere, og som typisk kun hviler i kort tid, inden den hældes på flaske og forlader destilleriet.

Men for Troels & Lars Toke, så hander det hele om Gin. Og om at lege sig frem til noget sjovt - men naturligvis også noget rigtig godt! Og det gør man ikke ved, at udelukkende benytte de samme traditionelle råvarer, købt ind billigst muligt for at holde udgifterne nede. Der skal mere til end det - meget mere....!

For et par år siden, besluttede de 2 venner at gå all-in, og etablere et destilleri på havnen i Aarhus, hvor de overtog et gammelt pumpehus, som have stået næsten tomt & urørt i mere end 100 år. Pumpehuset tilhørte Aarhus Kommune, som i lang tid ikke havde ønsket at udleje eller afhænde det, selvom huset reelt ikke havde være i brug i mange år. Men der lå i gulvet nogle drænrør, som stadig var aktive og derfor skulle være tilgængelige, såfremt der opstod problemer med rørene. Men endelig blev rørene taget ud af drift, og da huset var det perfekte sted at etablere et destilleri, tog det ikke de 2 venner lagt tid, at beslutte at slå til.

Efter en istandsættelse af pumpehuset, kunne man endelig i efteråret 2017 installere Frau Müller - en 220 liters destillator fra tyske Müller, som kom på plads i pumpehuset, i  løbet af en uges tid.

Og så begyndte Troels & Lars Toke for alvor at lege og eksperimentere, og det har foreløbig resulteret i 8 forskellige ginner, som er tilgængelige for kunderne, og et (for os) ukendt antal som enten aldrig er kommet på flaske, eller lavet i så små mængder, at de ikke længere kan leveres. Ofte får de ideer, som udvikles over flere år, før et produkt er færdigt og klar. Et eksempel på dette, er fx. Njord Sloe - en Slåen Gin til hvilken ideen stammer fra 2014, men som de ikke synes fungerede helt som de ønskede. Men i 2016 fik de "brudt koden", og så sad den der! 

Men lysten til at lege med råvarerne og flytte grænser, er ikke blevet mindre - tvært imod. Det handler for Troels & Lars Toke om, at ginnerne skal smage af noget. Det er fx. derfor at destilleriet selv laver sin egen basealkohol, så de netop kan styre at der ikke benyttes helt neutral alkohol i processen, som de fleste andre gør. Og det er af samme årsag, destilleriet nu har ansat en mand, hvis primære opgave er at udvikle og flytte grænserne for, hvad de kan få ud af forskellige typer af råvarer. Der er endvidere etableret samarbejde med flere Michelin restauranter, hvor formålet ligeledes er at udvikle smag & metoder, som begge parter kan drage fordel af, men også for at finde frem til emner, hvor den ene parts restprodukter, kan bruges af den anden part - og vice versa. Et eksempel på disse gastronomiske eksperimenter er eksempelvis en pære, der har ligget i vandbad i 60 dage ved 60 grader (sous vide) og som herefter er lagt til opbevaring i deres Sun & Citrus gin. Resultatet er en meget anderledes duft, der er svær at beskrive, men det tætteste er måske at den har en pære umami duft over sig. Hvis du spørger hvad det skal bruges til, er der ikke noget entydigt svar her og nu, men sammen med en masse andre eksperimenter, skaffer Njord sig en enorm viden om en masse grundsmage, der kan og vil blive brugt i fremtidige skælsættende lanceringer. Det drejer sig om at have styr på ginnernes og smagenes DNA! Ved at få styr på de helt fundamentale grundsten i smagene, vil fremtidigt forsøg ikke længere kun basere sig på tilfældigheder, men blive en leg med smagskomponenter, man har godt styr på - og hos Njord har man virkelig styr på tingene!

Af samme grund, har Njord Destilleri også etableret deres egen appelsin plantage udenfor Valencia, i Spanien. Destilleriet ønsker at have styr på råvarerne, og der skal være sporbarhed på alle elementer - og hvilken bedre måde at opnå det på, end selv at stå for udvikling af råvaren.

Destilleriet har i dag 4 ginner, som er fast på repertoiret og kan laves hele året. Derudover har man adskillige andre special editions, som kun kan laves når det er sæson for de enkelte råvarer som benyttes. Ginnerne er nu ude i 6 lande, inkl. Danmark - men der er meget mere under opsejling, og vi har formentlig kun set starten af, hvad eventyret vil udvikle sig til. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at andre end danskerne nu også har fået øjnene op for, at Njord producerer ginner, som er noget ud over det sædvanlige - det hører vi (Gintossen) i rigtig mange andre sammenhænge, fra både ind- og udland.

Helt sikkert er det, at det er meget få i Danmark, som er så fokuserede på smag og udvikling af denne, som Njord er. Men Gintossen er store fans, og lykkelige for at Njord er så grænsebrydende som de er. Vi glæder os meget til at se hvad der dukker op i fremtiden!


Seneste fra Instagram

Kommende Gin events

11 jul
Mojito Dag
Dato 11.07.2024

Definitionen på en traditionel Mojito er: En Cocktail...

Læs mere
19 okt

Selvfølgelig skal vi fejre Gin & Tonic’en!

I følge kalenderen,...

Læs mere
1 jan
Bloody Mary Dag
Dato 01.01.2025

1. januar er ofte en ”reparationsdag”, hvor man måske...

Læs mere
24 feb
World Bartender Dag
Dato 24.02.2025

At lave cocktails derhjemme er altid sjovt!

Meeeen, lad os nu bare...

Læs mere
9 apr
Gin & Tonic Dag
Dato 09.04.2025

Selvfølgelig skal vi fejre Gin & Tonic’en!

Ifølge kalenderen,...

Læs mere

Vi bruger & anbefaler

som har nogle fantastiske krydderier, der både dufter & smager af noget - dyrket bæredygtigt, og meget velegnede til Gin & Tonics samt andre drinks....!

Om indholdet på gintossen.dk

Creative Commons licensAlt indhold på denne hjemmeside, er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 4.0 International Licens. Det betyder, at du må bruge indholdet alt det du vil, blot du altid husker at kreditere os med navn & link, og IKKE bruger indholdet i kommercielt øjemed.

0
Shares
0
Shares