fbpx
 
Follow Gintossen on Facebook
Follow Gintossen on Instagram
Image is not available
Image is not available
Shadow
Slider

Isle of Møn Gin – et gennemført sympatisk projekt, og en ualmindelig lækker Gin!

På én af årets første rigtige forårsdage, fik Gintossen lov til at bruge en eftermiddag sammen med Sara & Uffe Skaaning hos Isle of Møn Destilleri, for at høre lidt mere om projektet, som parret har stablet på benene.

For dem der ikke kender til Isle of Møn Gin, så er det – udover at være en fantastisk Gin – et ualmindeligt sympatisk projekt, som tager udgangspunkt i at alle benyttede komponenter i Ginnen, skal være at finde eller være produceret, i lokalområdet. Dvs. alt lige fra enebær til basealkohol skal komme fra Møn eller allernærmeste omegn.

 

Uffe Skaning hælder macererede enebær på den flotte alembic stills.
Uffe Skaaning i Destilleriet hos Isle of Møn Spirits

 

Hverken Uffe eller Sara, kendte til destillation af alkohol, inden de besluttede sig for at tage springet, omend Uffe havde masser af erfaring som Bartender fra sin tid på Londons high-end barer. Sara var (og er stadig) kunstner, men som sådan lå det heller ikke i kortene, at der skulle startes en produktion af spiritus, i det dejlige hus på Møn.

Og faktisk så startede det hele også med Tonicvand – nemlig mærket ”Barmacist”, som Uffe & Sara udviklede fordi de synes at stort set alle tonics på markedet indeholdt alt for meget sukker, og derved kamouflerede smagen fra de ginner der bliver mikset med. Derfor udviklede de sammen en decideret tør tonic, nemlig ”Barmacist” som indeholdt i omegnen af 40% mindre sukker/sødestof end de gængse tonics på markedet. Det er det vi kalder for en tonic, til folk med hår på brystet….!! I dag er tonic'en videreudviklet, i en lidt sødere version, som også har skiftet navn, til Isle of Møn Tonic.

Tilbage til ginnen…! Som vi nævnte tidligere, så skal alle ingredienser hentes på Møn & omegn. Og da der jo som sådan ikke er en decideret produktion af traditionelle Gin botanicals som citron, lakridsrod eller kardemomme på Møn, så var første skridt for Uffe & Sara, at finde nogle erstatninger for disse. Et samarbejde med en lokal ekspert i urter, blev derfor etableret, og ikke lang tid efter, stod det klart at sødskærm, besad nogle af de samme egenskaber som lakridsrod, og at citronmelisse kunne noget af det samme, som citronskal.

 

Uddrag fra Sara's notesbog
Uddrag fra Sara's notesbog, som indeholder de mest fantastiske tegninger og skriblerier.

 

Men det betød ikke, at alle udfordringer var overstået – for der skal virkelig meget citronmelisse til, for at noterne fremstår tydeligt nok. Og hvordan skaffer man så meget, når man ikke kan ringe til en distributør og bede om at få leveret 50kg frisk citronmelisse fra Møn?

Svaret er, at man etablerer et så tæt samarbejde som overhovedet muligt, med naboer, venner og entusiaster fra hele lokalområdet, og så arrangerer man ”sankedage” hvor man sammen går ud og samler de respektive botanicals, på hyggelige vandreture rundt i bakkerne på Møn. Og som tak for hjælpen, får alle deltagere en flaske Gin, destilleret med præcis de botanicals de har hjulpet med at samle sammen! Og det vidner mere end noget andet om, hvor stor opbakning der er til Uffe & Saras projekt – det er virkelig noget man er stolt af på Møn, og i den grad noget der kan samle folk!

Ginnen laves af følgende botanicals: enebær, strandtrehage, citronmelisse, hybenrose, angelika (kvanrod), hvidkløverhonning, gråbynke, sødskærm, hyldeblomst, rejnfan og 50 millioner år gammel kridt, fra Møns Klint naturligvis.

Da ikke alle botanicals er klar på samme tidspunkt, bliver de indsamlet hver for sig på forskellige tidspunkter. Noget at det - f.eks. slåen - opbevares i fryser, og andet i alkohol, indtil smagen er trukket ud, hvorefter det så destilleres. Faktisk destilleres alle botanicals hver for sig på 3 stk. 30 liters Alembic potstills, hvorefter ginnen ”blandes” til sidst – hvilket gør Isle of Møn Gin til en Compound Gin.

 

Uffe Skaning hælder macererede enebær på den flotte alembic stills.
Uffe Skaaning hælder macererede enebær på én af de flotte alembic stills.

 

I Gintossens øjne, er det en af de mest optimale måder, at lave Gin på idet man her kan styre meget præcist, hvilket udtryk Ginnen skal have, og meget let justere ifm. udviklingen af Ginnen, hvis man f.eks. synes den skal have lidt ekstra enebær eller citrus-noter.

Tag ikke fejl – det er ikke en ”lettere” metode at producere Gin på, nok snarere tværtimod idet hver af de enkelte – her 11 ingredienser – skal behandles hver for sig, og endda forskelligt, for at få det optimale ud af hver enkelt ingrediens. Det stiller store krav til Master Distilleren – men belønningen er tilsvarende stor, nemlig et meget rent og krystalklart udtryk i den færdige Gin.

Og det er PRÆCIS det der kendetegner Isle of Møn Gin – den er krystal klar & sprød i sit udtryk….!

Det er derfor en Gin, der er FABELAGTIG i både cocktails og som Gin & Tonic, da du virkelig kan smage og genkende Ginnen i sammenhæng med miksere.

Det er jo ikke en hemmelighed, at Gintossen har en forkærlighed for Gin & Tonic, og det er også i den sammenhæng, vi synes vi bedst smager Ginnen – ud over at drikke den ren, naturligvis.

Det siger sig selv, at ginnen fungerer rigtig godt med Uffe & Saras egen Isle of Møn Tonic, da de lokale enebær – ligesom tonic’en – har et smagsmæssigt tørt udtryk. Det skal ikke forstås sådan, at der ikke er mange olier med fra enebærrene, i Ginnen – for det er der. Men det er blot således, at den sort enebær der vokser på Møn, ikke indeholder den samme ”fedme” som enebær fra f.eks. Italien eller Slovenien, som begge er store leverandører af enebær, til mange ginproducenter.

Hvis du ikke kan finde Isle of Møn Tonic hos din lokale tonic-pusher, så fortvivl ikke – en god Indian Tonic, fungerer heldigvis også fantastisk…!

Vi har testet med en lang række af tonics, og vores smag hælder i retning af et miks med en Fever-Tree eller Franklin & Sons Indian tonic, og med en helt simpel stribe citronskal (ikke for stor).

Det er ikke sådan, at andre tonics overhovedet ikke fungerer. Men jo sødere udtryk din Tonic kommer med, jo mere kamoufleres den kompleksitet Isle of Møn Gin kommer med – så det skal du bare være klar over.

 

En velfortjent Isle of Møn Gin & Tonic

 

Vi vil gerne sige TUSINDE TAK til Uffe & Sara, for at have åbnet dørene for os, og for at have brugt en eftermiddag på at fortælle os om historien, og samtidig vise os destilleriet og de fantastiske omgivelser de befinder sig i.

Hvis du er i nærheden af Møn i juli el. august, så kig evt. forbi destilleriet som hver fredag i denne periode, arrangerer aftener med cocktails og smagninger på destilleriet. Se mere info om disse events, på https://isleofmoen.com

Og så skal vi naturligvis også lige nævne, at Isle of Møn laver mange andre ting end Gin. F.eks. så flytter de grænserne for hvordan Snaps kan opleves, med en variant baseret på f.eks. Sødskærm, en anden på Dild & en tredje på Valnødder. Derudover også 2 forskellige SUPERLÆKRE Sloe Gins og en fadlagret Gin og meget andet, har Uffe & Sara nu udviklet – alt sammen ud fra samme mantra, nemlig at alt skal stamme fra Møn & nærmeste omegn.

 

Den lækre valnøddesnaps fra Isle of Møn
Den lækre valnøddesnaps fra Isle of Møn

 

Du kan finde mere om Isle of Møn og deres lækre på produkter, på destilleriets hjemmeside.

Vi håber at du fik mod på endnu mere, og vil du læse mere om disse og mange andre ginner, så besøg os på Instagram eller Facebook, og følg os på rejsen gennem den store vide verden af Gin!


Seneste fra Instagram

Kommende Gin events

13 maj
World Cocktail Dag
Dato 13.05.2024

World Cocktail Day er, som navnet indikerer, en...

Læs mere
11 jul
Mojito Dag
Dato 11.07.2024

Definitionen på en traditionel Mojito er: En Cocktail...

Læs mere
19 okt

Selvfølgelig skal vi fejre Gin & Tonic’en!

I følge kalenderen,...

Læs mere
1 jan
Bloody Mary Dag
Dato 01.01.2025

1. januar er ofte en ”reparationsdag”, hvor man måske...

Læs mere
24 feb
World Bartender Dag
Dato 24.02.2025

At lave cocktails derhjemme er altid sjovt!

Meeeen, lad os nu bare...

Læs mere

Vi bruger & anbefaler

som har nogle fantastiske krydderier, der både dufter & smager af noget - dyrket bæredygtigt, og meget velegnede til Gin & Tonics samt andre drinks....!

Om indholdet på gintossen.dk

Creative Commons licensAlt indhold på denne hjemmeside, er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 4.0 International Licens. Det betyder, at du må bruge indholdet alt det du vil, blot du altid husker at kreditere os med navn & link, og IKKE bruger indholdet i kommercielt øjemed.

0
Shares
0
Shares