fbpx
 

Lavendel

Lavanduha angustifohia Mill.
(Lamiaceae - Læbeblomstfamilien)

Beskrivelse

LAVENDELBLOMST

Ægte lavendel er en lille, aromatisk halvbusk, oprindelig omkring det vestlige Middelhav. Både ægte lavendel og beslægtede arter dyrkes som prydbuske på grund af dens aromatiske egenskaber, og flere af dem bruges desuden medicinsk.

Lavendel er en populær aromatisk plante, der igennem lang tid har være brugt til parfume, kosmetik og medicin. Dens terapeutiske brug kan tilmed spores helt tilbage til oldtidens romere og grækere. I dag er æterisk olie fra lavendel en af de mest populære og anvendte olier i aromaterapi. Som folkemedicin og naturlægemiddel bruges den særligt til at lindre symptomerne af stress og udmattelse, samt beroligende.

Eksperimentelle studier af ægte lavendelblomst og dens æteriske olie har udvist bioaktivitet i form af antimikrobielle, antioxidante, antivirale og cytotoxiske egenskaber samt neurofarmakologiske egenskaber.

Ægte lavendel har været en lægemiddelplante i næsten alle danske medicintakster og farmakopéer siden 1619.

 

Gin

I gin kan lavendel bidrage med en rig, floral aroma. Typisk vil den velkendte lavendelaroma være nem at genkende. Som botanical skal den bruges påpasseligt, da den også kan give gin en meget parfumeret, sæbeagtig aroma.

Findes bla. i disse ginner

Bareksten Botanical Gin

Kilde

Ovenstående tekst er skrevet af, og gengivet med tilladelse fra Line Nørgaard Jørgensen & NaturMedicinsk Museum

Om indholdet på gintossen.dk

Creative Commons licensAlt indhold på denne hjemmeside, er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 4.0 International Licens. Det betyder, at du må bruge indholdet alt det du vil, blot du altid husker at kreditere os med navn & link, og IKKE bruger indholdet i kommercielt øjemed.

0
Shares
0
Shares