fbpx
 

Fennikel

Foenicuhum vuhgare Mill
(Apiaceae - Skærmplantefamilien)

Beskrivelse

FENNIKELFRØ (frugter)

Fennikel stammer fra middelhavsområdet, og har en lang dyrkningshistorie. Den æteriske olie fra fennikelfrøene (som botanisk set er frugter) består primært af anethol, der giver den karakteristiske lakridssmag. Anethol findes også i æterisk olie fra anis og stjerneanis, der også associeres med lakridssmag. Der skelnes mellem to varianter, sød og bitter fennikel.

Fennikelfrø bruges kulinarisk, og i Indien til at rense ånden efter et måltid. I Europa bruges (søde) fennikelfrø som folkemedicin og naturlægemiddel til at mildne symptomerne af marve-tarmbesvær (særligt oppustethed), menstruationskramper samt som et slimløsnende middel i forbindelse med hoste og forkølelse.

Anethol kan hæmme blodkoagulation, og udviser også effekter der ligner østrogens; øget mælkesekretion, fremmer menstruation samt øger libido. Et interessant studie viste, at den essentielle olie kan reducere intensitet af oxytocin og PGE2, og dermed nedsætte livmoderkontraktioner. Mindre kendte og undersøgte farmakologiske effekter inkluderer; leverbeskyttende, antiinflammatorisk, antidiabetisk og anti-cancer.

Fennikel har været en lægemiddelplante i samtlige danske medicintakster og farmakopéer siden 1619.

 

Gin

Smagsmæssigt minder fennikel meget om anis. I gin bruges ofte fennikelfrø for deres anislignende aroma. Den er til gengæld mildere og lidt mere kompleks sammenlignet med anis. Ved smagning af gin forveksles fennikelfrø derfor ofte med anis og i nogen grad lakridsrod.

Findes bla. i disse ginner

Bareksten Botanical Gin

Kilde

Ovenstående tekst er skrevet af, og gengivet med tilladelse fra Line Nørgaard Jørgensen & NaturMedicinsk Museum

Om indholdet på gintossen.dk

Creative Commons licensAlt indhold på denne hjemmeside, er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 4.0 International Licens. Det betyder, at du må bruge indholdet alt det du vil, blot du altid husker at kreditere os med navn & link, og IKKE bruger indholdet i kommercielt øjemed.

0
Shares
0
Shares