fbpx
 
Follow Gintossen on Facebook
Follow Gintossen on Instagram
Image is not available
Image is not available
Shadow
Slider

Ginlaunch på Nyborg Destilleri 17.11.2017

Gintossen var så heldige, at vi fredag den 17.11.2017 sammen med ca. 15 andre gæster var inviteret til launch af 3 nye ginner, på Nyborg Destilleri - og det blev til en rigtig dejlig aften med lige dele historie, hygge og smagning af lækre ginner.....!

Der var lagt op til en stor aften fra Nyborg Destilleri's side, for at markere offentliggørelsen af deres 3 nye babies - nemlig Mist, Frost & Dew, som skulle fejres på behørig vis.

Aftenen startede ved at blender & storyteller Kim Møller-Elshøj bød os alle velkommen, og fortalte lidt om destilleriets historie - først om bygningerne, som i 125 år fungerede som værksted for statsbanernes godstog og nu efter mange års forfald, er blevet nænsomt og smukt restaureret af destilleriets ejere, Nikolaj & Niels Rømer, og fremstår som en af Nyborgs mest attraktive spisesteder & destilleri.

Dernæst hørte vi også lidt om destilleriets tidligere meritter, som primært tog udgangspunkt i destillation af Rom (Huracán) & Whisky (Isle of Fionia og "Nyborg Destilleri") - og nu også Ginnerne Mist, Frost & Dew, som er den seneste udfordring destilleriet har taget op.

Destilleriet har investeret i 2 ualmindeligt smukke column stills på hver 4000 liter, fra tyske Arnold Holstein som er kendt som en destillationens Rolls Royce. Indtil nu, er de 2 smukke stills kun benyttet til Whisky & Rom - og de 3 nye ginner er således heller ikke udviklet & destilleret på disse, men en mindre still (også fra Arnold Holstein) som er placeret på Ørbæk Bryggeri ikke langt fra Nyborg. Den primære årsag til dette, skal findes i det faktum at det er en stor & tidskrævende opgave at rengøre de 2 stills, således at det ikke risikeres at gindestillatet ikke får smagsnoter fra Whisky eller Rom, og omvendt og så det faktum, at produktionen af ginner endnu ikke er så stor, at der har været brug for de store stills.

Efter denne præsentation fik vi lov til at smage de 3 nye ginner, og det skulle vise sig at være ginner med karaktértræk, som man ikke finder dem flest - men i stedet helt nytænkte typer og sammensætninger, med udgangspunkt i havet, naturen og alle dets rigdomme & ressourcer. 

Den første Gin vi smagte, var "Dew" som er den mest "afdæmpede" af de 3, uden at det på nogen måde skal opfattes negativt - hverken for denne eller de 2 andre. Dew er en Gin som i næsen fremstår med subtile noter af citrus, hyldeblomst, agurk & viol - ud over de obligatoriske enebær. Alle botanicals er balanceret nænsomt & smukt, og der er således ikke én der stikker voldsomt ud og overdøver - men der efterlades plads til at alle dukker op efter tur, når man dufter til produktet. På tungen er der måske en lille forskydning i balancen, således at enebær & citrus får lov at stikke lidt mere frem, men absolut uden at de fylder hele oplevelsen. For lidt efter lidt fornemmer man hylden og violen - mens agurken (i hvert fald for undertegnede) gemte sig lidt mere bag de andre.

Den næste Gin i glasset, var "Frost" - og her var der tilgengæld mere knald på udtrykket, både i næsen og i munden. Frost handler om 2 ting - pebermynte & eucalyptus, og masser af det....! I næsen er der så meget af de 2, at man faktisk føler sig en smule “bedøvet”, når man har haft den i glasset tilstrækkelig længe - så frisk er den i udtrykket. Vi kan nok alle genkende den "kolde" følelse som en dyb indånding gennem næsen, med fx. pebermynteolie, bolcher eller menthol kan give, og det er lidt samme oplevelse man får her, omend naturligvis knap så kraftig som med de nævnte emner - og så tilsat en smule enebær, som holder sig noget i baggrunden i dette selskab. Og det samme gentager sig i munden - en meget frisk vind hen over tungen, uden at det på nogen måde føles forkert eller "for meget", da hele udtrykket er dejligt balanceret, og det er som om at de 2 botanicals "holder igen" længe inden det bliver for meget. En meget spændende Gin som - udover at fungere fantastisk rent - også har nogle rigtig spændende perspektiver & muligheder, ved brug i cocktails.

Den sidste Gin der skulle smages, var "Mist" som igen var noget helt andet, end man har smagt før....! Der vil formentlig være dem, der vil blive lidt skræmt over det første indtryk der leveres til næsen, som sagtens kunne lede tankerne hen på duften af tang, muslinger og salt fra havet som blandes i luften, på en gåtur langs stranden en dag med vinden direkte ind fra havet. Det er absolut ikke skidt - men bare ikke det først man forventer når man stikker næsen ned i et glas med Gin....! Men det er et i særklasse godt eksempel på godt håndværk, hvor ginnen er bygget op omkring historien & fortællingen om havet og elementerne omkring det - og hvor ginnen mere end underbygger historien, men pludselig bliver til den selvsamme historie. 

Ginnen er en såkaldt "Gunpowder proof" eller "Navy Strength" og leverer 57% vol. i glasset - men på trods af det, så føles den alligevel rund & fed i udtrykket, når den først rammer smagsløgene & tungen. Der er naturligvis en "alcohol burn" pga. de høje procenter, men den fortager sig overraskende hurtigt, og efterlader så en række af udtryk fra de benyttede botanicals som bla. er enebær, tang & salturt som hænger ved et stykke tid. Og så opstår noget man ikke oplever så ofte, nemlig følelsen af umami og lysten til at straks skulle have mere i munden! Om det er tangen eller salturten - eller kombinationen af dem begge, skal vi ikke kunne sige. Men det vidner om stor ekspertise som blender, at kunne skabe denne følelse i en "rå" alkohol hvilket vi synes fortjener en stor hyldest og anerkendelse, som i dette tilfælde går til Kim Møller-Elshøj der er ansvarlig for designet af smagsudtrykket! Stor respekt herfra....!!

Efter smagning af de lækre ginner, fik vi lidt at spise fra destilleriets restaurant, der ligesom destilleriet har et højt ambitionsniveau og lever rigeligt op til det.

Gintossen takker for en dejlig aften og anbefaler i øvrigt også gerne, at du stikker en tur forbi stedets café, bar eller restaurant som alle leverer rigtig gode ting til gane og mave - det er i hvert fald ikke sidste gang, man har set os på adressen ;)

Se mere på https://nyborgdestilleri.com/


Seneste fra Instagram

Kommende Gin events

11 jul
Mojito Dag
Dato 11.07.2021

Definitionen på en traditionel Mojito er: En Cocktail...

Læs mere
19 okt

Selvfølgelig skal vi fejre Gin & Tonic’en!

I følge kalenderen,...

Læs mere
1 jan
Bloody Mary Dag
Dato 01.01.2022

1. januar er ofte en ”reparationsdag”, hvor man måske...

Læs mere
24 feb
World Bartender Dag
Dato 24.02.2022

At lave cocktails derhjemme er altid sjovt!

Meeeen, lad os nu bare...

Læs mere
9 apr
Gin & Tonic Dag
Dato 09.04.2022

Selvfølgelig skal vi fejre Gin & Tonic’en!

Ifølge kalenderen,...

Læs mere

Vi bruger & anbefaler

som har nogle fantastiske krydderier, der både dufter & smager af noget - dyrket bæredygtigt, og meget velegnede til Gin & Tonics samt andre drinks....!

Om indholdet på gintossen.dk

Creative Commons licensAlt indhold på denne hjemmeside, er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 4.0 International Licens. Det betyder, at du må bruge indholdet alt det du vil, blot du altid husker at kreditere os med navn & link, og IKKE bruger indholdet i kommercielt øjemed.

0
Shares
0
Shares