fbpx
 

Kinatræ / kinabark

Cinchona spp.; Cinchona pubescens Vahl; Cinchona cahisaya Wedd.
(Rubiacaea - Krapfamilien)

Beskrivelse

Kinabark stammer fra flere arter af træer i slægten Cinchona, som er udbredt i det
nordøstlige Sydamerika. Det er også kendt som kinatræ eller febertræ. Barken omtales også som peruviansk bark og jesuitterbark. Kinabark er kendt for dens bitre smag, der primært skyldes indholdet af kinin, som giver tonicvand sin bitre smag og har været et uhyre vigtigt lægemiddel mod malaria.

Kinabarkens egenskaber blev opdaget ved tilfældighed ifølge inkaernes legender. I midten af 1600-tallet blev det taget i brug i Europa, efter den spanske grevinde Chinchon blev behandlet for malaria med et udtræk af kinabark i Peru. I Europa blev det herefter brugt til behandling af gigt og malaria. Det optræder som et ekstremt dyrt lægemiddel første gang i den danske medicintarif i 1672. Det rene lægemiddelstof kinin blev første gang isoleret i 1820. Opdagelsen af kinabark og kinin spillede en betydelig rolle i europæiske nationers kolonisation af store dele af den tropiske verden, i særdeleshed Afrika. Kinin anvendes til en vis grad stadig som lægemiddel mod Restless Leg Syndrome (en nervesygdom) og, på trods af bivirkningerne ved de relativt høje doser som er nødvendige ved malariabehandling, bruges kinin stadig når behandling med nyere malarialægemidler ikke er muligt eller hensigtsmæssigt.

Tonicvand
Konceptet tonicvand opstod kort efter kinabark først var kommet til Europa. Kinin fungerede som multilægemiddel mod tropiske febersygdomme og blev hurtigt en del af britiske soldaters dagsration under koloniseringen af Indien. For at maskere den meget bitre smag af kinin, blev det blandet op med sukker og vand – og på de gode dage også gin. Det er herfra klassikeren Gin & Tonic er opstået.
 

Kilde

Ovenstående tekst er skrevet af, og gengivet med tilladelse fra Line Nørgaard Jørgensen & NaturMedicinsk Museum

Om indholdet på gintossen.dk

Creative Commons licensAlt indhold på denne hjemmeside, er licenseret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommerciel 4.0 International Licens. Det betyder, at du må bruge indholdet alt det du vil, blot du altid husker at kreditere os med navn & link, og IKKE bruger indholdet i kommercielt øjemed.

0
Shares
0
Shares